Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Tudomány >
< 35 >
1995. október
-
ChiefSimi

ZetaTalk: A második elhaladás


A 12. bolygó áthaladásának a visszatérését erőhatások kombinációi határozzák meg: lendület, vonzás és (tudományosabb meghatározás híján, amely leírja ezt a folyamatot) a vadon szava. A 12. bolygó megáll, és néhány évig lézeng, mielőtt megkezdené a visszatérő utazását. Az elindulás mértéke lényegében tükrözi a megállás mértékét, így a tempó először lassú, majdnem észrevehetetlen.

A 12. bolygó első elhaladása során már mozgásban volt, és az impulzus hatóereje lehetővé tette, hogy fölgyorsuljon egy olyan mértékű sebességre, amely már megvolt neki, amikor befurakodott a Naprendszerbe. Mivel az űrben nincs sok olyan anyag, amely ellenállást idézne elő a mozgásban, az impulzus önmagában és önmagától is egy tényező. Miért folytatja a gurulást a labda az ösvényen, a kezdeti lökés után? Mi tartja fenn a gurulást? A lendület, - ami lényegében egy kölcsönhatás a mozgó objektum körüli testeknek a taszító és vonzó erői között - a saját jogán tényező. Az lendület az, ami a bolygókat keringésre, a Földet forgásra készteti, állandóan. Tehát, a 12. bolygó visszatéréséhez szükséges, hogy lendületet vegyen fel, amelyet addig nem vesz fel hasonló mértékben, amíg nincs belül a Naprendszeren újra, és jócskán belül a gravitációs vonzás hálójában, melyet a Nap biztosít. A 12. bolygó visszafelé történő utazása tehát csillapodottabbnak bizonyul a közeledését illetően, de a Naprendszeren keresztüli áthaladás sebessége majdnem egyenértékű, mely sebességet a Nap és a 12. bolygó viszonylagos mérete nagyobb mértékben határozza meg, mint bármi más tényező.

A 12. bolygó annyi ideig lézeng, mielőtt visszatérne, amiatt, amit mi a vadon szavának neveztük el. Miután megállt a sínjein a 12. bolygó sebezhető helyzetben van, és ami azt illeti, egy új mintájú mozgást vehetne fel, hogyha a körülötte lévő objektumok egy új dinamikát biztosítanának. Megállt, teljesen mozdulatlan, és ekképpen kötelezettség nélküli szűz helyzetben van. A 12. bolygó legtöbb utazása során nincs erőpróba, de néhány esetben vannak a közelben más vonzóerők, amelyek zavart idéznek elő. Ennek a végeredménye az, hogy a 12. bolygó tovább késlekedhet, mielőtt útnak indul a visszatérő utazására, de a hatóerők az Univerzum ti részetekben nem olyanok, hogy megváltoztatnák a kimenetelt.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com